Bellekes info
WERKGROEPEN
Leeg!
     

Ga naar: Bellekes Geschiedenis

Ga naar: Verslag van de jaarvergadering 2009

Ga naar: Kostuum van dit jaar

Ga naar: Informatie ontvangen

Ga naar: Laatste Nieuws (website bijgewerkt)

   
 
Bellekes Geschiedenis "Houdt Jong en Zot" (oude foto's nog niet digitaal, komt er aan!)

1970 - 1980 Een aantal leden van scoutinggroep Raboes uit Laren (N.H.) (2009 bestaan ze 80 jaar) kwam ter ore dat er een aantal jaren eerder enkele leden carnaval vierden. Zij gingen onder de bezielende leiding van Wim Kamerman naar Eindhoven. Er werd uitbundig gefeest uiteraard en contacten gelegd met het vrouwelijk schoon. Zo ook Wim. Daar zag hij een leuke meid; Grace geheten. Om een lang verhaal kort te maken, zij trouwden en kregen twee kinderen maar vierden zelden nog carnaval dus doen wij dat tot op de dag van vandaag.

1981 Een aantal redelijk losgeslagen Raboesers (misschien wel een pleonasme) gingen op vrijdag voor carnaval met een Ford Transit personenbus naar het zuiden, naar Den Bosch. Het begon in "Oeteldonk" zo legt Macks uit. Op een vrijdagavond... Ik was zo dronken en vreselijk ziek... Het hele toilet in een discotheek heb ik toen onder gespuugd. Ik heb uren op het toilet gezeten en geslapen. De andere jongens stonden boven te feesten, af en toe kwam er iemand kloppen om te horen hoe het met me ging. We - Evert de Groot, Paul Duursma, Niek Hofman en ik sliepen op de vloer en de banken. Ijskoud in een slaapzakje met al je kleren aan. s Ochtends stonden de ijsbloemen aan de binnenkant op de ruit en de stank was niet te harden. De volgende dag reden we naar Eindhoven. Onderweg zagen we al auto's met verklede mensen erin en wij werden steeds enthousiaster. Omdat de optocht aan de gang was (wat wij niet wisten) moesten we omrijden en probeerden zo dicht mogelijk bij het centrum te komen. Uiteindelijk kwamen we op de parkeerplaats bij de Kleine Berg / Keizersgracht uit. Die plek werd de uitvalsbasis van uit ons mobiel pension voor de komende jaren. We sliepen in die gehuurde bus, koud, geen toilet en geen douche. Ontbijten deden we in de friettent op de Grote Berg tegenover de Bergstraat. 't Carnavalsleven in Lampegat was geboren, heel veel lol, vies en erg vet!

1982 Hetzelfde als vorig jaar, meer vet, nog viezer en veel meer vreugd! De ford Transit personenbus was ingeruild voor een grote vrachtbus van "Bekius". Volgeladen met matrassen (stiekum meegenomen van ons scoutingclubhuis), kleding kratten bier en andere voeding en essentiële levensbehoeften was dit pension op wielen veel beter uitgerust. Op zekere ochtend werd de bus met z'n kont in de zon gedraaid zodat we met zonnewarmte nog door konden slapen. Zo leerden we ook dat weer.

Naar boven jury
1983 - 1984 Voor de eerste maal op zondag naar Valkenswaard. Met ons Mobiel Home (we zijn waarschijnlijk de uitvinders van de moderne camper) namen we een hoop mensen mee naar Valkenswaard. De optocht, de kroegen, het plein... af-ge-laden met duizenden en duizenden mensen, geen doorkomen aan! Maar bier was er wel en erg gezellig. Van een BOB was toen nog geen sprake en we kwamen via een omweg uiteindelijk weer 's nachts in Eindhoven aan. Daar ging het feest weer verder. Wie weet er nog iets van... 1984. Het enige was dat we na afloop wel iets meer comfort wilden. Een goed bed, een douche en een niet vet ontbijt stonden op ons verlanglijstje. <br>
1985 De groep bestaat dit jaar uit ongeveer 10 personen. "N" gaat met z'n hand door een bierglas. We slapen voor de eerste maal in pension De Boog. Eindelijk warm, droog en ƒ 25,- per nacht met ranzig ontbijt. Er zijn ook "gasten"mee: Lorna, Teun, Ellen, Christien, Frank en Wouter. We doen een uitval naar Weert maar de aantrekkingskracht van ons Lampegat trekt.
1986 Voor het eerst duikt de naam "Bellukes" op en deze naam siert op een kartonnen hangertje met koperen belletjes er aan. Die naam ontstond omdat iemand ergens in een cafe vroeg of we van een carnavalsvereniging waren? "Ja natuurlijk"... (maar van welke?). Omdat Macks een hangertje om z'n nek had (kadootje van een vriendinnetje 1985) met een belletje er aan bedacht hij "bellen kussen" Beetje schuin, beetje romantisch, beetje romantiek... Dat werd dus "De Bellekes".
1987 Er is een Bellekuskrant met als kop "Feest der dwazen". In dit jaar wordt nog steeds de naam Bellekus gebruikt.
1988 Er zijn dit jaar stickers in fel oranje en groen "Bellekes 1988" geplakt op een plastic paperclip. Als niet bestaande carnavalsvereniging moest er toch wel een penning zijn, een bolhoetje of zoiets. Er kwam een clown in het logo, om de clown heen een touw met platte knoop (scouting) die verkeerd (oud wijf) geknoopt was.
1989 Het op dit moment nog steeds gebruikte Bellekeslogo steekt z'n kop op. Geplakt op een bierflesjesopener. Niek en ik maken een compilatie van foto's en dia's die we op video zetten.
1990 Er was bijna niemand...
1991 "Bellekes...Ze zijn er weer" staat op de sticker en de hanger.
1992 De groep bestaat uit 26 personen en we eten bij "Berlage". Een feest extra omdat de groep zo groot was.
1993 Op de hanger staat "Wie dwaas kan zijn beleeft vaak mooie dagen". en achterop de pianojas van Macks staat "Bellekes" Ook heeft hij een t-shirt met het logo.
1994 "Waanzinnig 94" en dat is het ook. Iedereen loopt in de speciale Bellekes jas met opdruk "Wie dwaas kan zijn beleeft vaak mooie dagen". Een van de leden heeft in een illigaal naaiatelier 20 van die speciale jassen laten maken. Er zijn ook weer Bellekes stickers. De Bellekes lopen mee in de langste polonaise van de wereld op de Markt van Lampegat en staan met de stadsprins Rens van Mierlo op het bordes.
Bellekes - Feest der dwazen

1995 Steeds vaker ontdekken we De Krabbedans onmiskenbaar een toppunt van feest, warmte en gaten in het dak! Het is er heerlijk toeven, de houten stellages om op te staan, de omhoog opgestapelde feestvierders die elkaar toezingen naar de de anderen aan de overkant, de herkenning van lang niet gezien gezichten die zich door de swingende meute laten glijden, de gore plee en pisgoot, het swingende personeel achterin de zaak aangemoedigd door Rob, de helpende handen bij het ophalen van de glazen en natuurlijk na het laatste plaatje buiten staan en samen nog een uurtje door drummen op de maat van wat dan ook! Krabbedansers voor altijd!

 

Halverwege de jaren negentig komt er een einde aan het verblijf in Pension "De Boog" op de Heiligegeeststraat.
Enige jaren daarvoor waren de Bellekes zo slim geweest om één Belleke, student Paul Schaapherder, voorgoed in Eindhoven te laten studeren en wonen. Eerst was hij nog wat klein behuist...en mocht daarom ook illegaal in De Boog slapen. Uiteindelijk verhuisde hij naar de Echternachtlaan en voldeed daarmee aan de Bellekesnorm (twee badkamers). Niet alle Bellekes sliepen vanaf dat moment overigens onder één dak.. Eén deel sliep een jaar in een pension en vervolgens een jaar op zomaar een adres. Verder waren een aantal Bellekes gehuisvest bij enkele carnavalsbekenden in de stad.

Enkele teksten van de "Bellekes-hangers": 1995 Houdt Jong en Zot.

1996 Ook onwijzen kunnen wijze raad geven. 1997 Funny!

 
1998 Het recht van de nar is om te zeggen wat hij denkt
1999 Een kladje in het plakboek met titels van verzamelde carnavals nummers...
2000 Paul was inmiddels met carnavals Ingrid verhuisd naar de Strijpsestraat en de Bellekes zijn vanaf dat moment nog maar over drie adressen verspreid. Een deel bij Paul en Ingrid, een deel bij Hetty en Nancy en een kleiner deel bij o.a. Carla en Marco.
2001 Platina: 20 jaar in Lampegat. De Bellekes produceren voor alle leden de meest swingende CD (zie: TopVeel), 12 nummers om alleen maar uit je dak te gaan. We delen ze ook uit in cafe's die onze voorkeur hebben in verschillende swingtenten. We zijn nog geen uur op het Stratumsend of de eerste Bellekes cd wordt al gedraaid. Voor meer over deze cd, ga naar Bellekes muziek in de topveel. Vervolgens slapen alle Bellekes dit jaar voor het eerst op hetzelfde adres bij Ingrid en Paul.
Naar boven

Nog te bewerken: 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007... 2008 .... 2014 bestaan we 3x 11 jaar! Graag je verhaal. We zitten sinds 2008 vaak in Cafe Bommel met Slalala! Het best bewaarde geheim van Lampegat!

Wat je zoal verzameld en om je nek hangt...

Ook anderen maken "omhangers", vaak een jaarlijks terugkerend gebeuren van elkaar de hangers omhangen... wat zal het dit jaar zijn?

thum_bel_verz
 
Krabbedansers zijn HIERte vinden! Controleer deze link een paar dagen vóór carnaval!
 

Verslag jaarvergadering van zondag 9 januari 2011

 

Beste lui,

Het was wel wennen om iedereen zo “normaal” te zien maar het bestuur was erg blij met de opkomst. Het duurde even voor ik dit verslag kon doorsturen want Thea, die zo vriendelijk was om de notulen te maken, liet haar blocnote in de trein naar Appelscha liggen. Omdat er toevallig een viltje in zat van Café De Draaideur werd de gevonden blocnote daar teruggestuurd. Alfred belde vervolgens naar mij dat er bij hem een pakje was bezorgd met het blocnote van Thea er in. En dan te bedenken dat Thea in de verkeerde trein zat! Het lijkt nu dan ook logisch dat Thea vaak zoek is tijdens karnaval. Thea bedankt voor het maken van de notulen, zo hier en daar door mij wat bijgeschaafd. Maar goed, hier dan het verslag van een paar weken geleden. Wil iedereen op tijd reageren zodat we de gemaakte afspraken kunnen realiseren?

Agenda;

1) Opening door de voorzitter; bij hamerslag. (kan dat ding niet eens vervangen worden, of de kop er

            beter op gelijmd!)

2) Correcties op de notulen vorige vergadering:

Punt 3b: door een typefout moest er staan € 11,11 en niet 11,12

Punt 3d: de offerte voor de gevlekte olifantspakken bij de Firma Schenkes kon niet goedgekeurd worden door het bestuur omdat achteraf, zo bleek, de verkeerde maten waren doorgegeven. Hierdoor zou de prijs ongeveer met de helft stijgen. Daar is geen budget voor.

Punt 3g: rood-groen moet groen-rood zijn, anders is het echt niet te lezen.

Punt 3h: put moet pot zijn.

3) Statuten en reglement

Punt 94 van het reglement wordt: “verstrekken in de omgeving”. Vertrekken wordt dus geschrapt.

Punt 259 van het reglement wordt: dit pint komt in zijn geheel te vervallen.

4) Werkgroepen – jaarverslag.

Zoals iedereen in de bijlage heeft kunnen lezen is het bestuur “erg in haar nopjes” (Hr. H. Van Santen alweer!) met de hoeveelheid verkochte loten die de werkgroep “loten op poten” georganiseerd had. In het opvangcentrum waren ze erg blij met de nieuwe ballenmachine. Annelies heeft de bewoners geleerd hoe het apparaat werkt en gaf er spontaan een cursus tellen in het Nederlands bij. We hoorden dat er wat bewoners mee gaan komende karnaval. Daarmee is een nieuwe werkgroep opgericht “inkarnavalsiering”. Annelies zal de leden hiervoor benaderen.

5) Goedkeuring financieel jaarverslag en dechargering penningmeester.

Het kon niet missen dat het bestuur met zo’n goeie penningmeester niet de puntjes op de “i” zou zetten. Meneer van Halsteren werd in het zonnetje gezet nadat hij voor het 9e jaar op rij een sluitende boekhouding kon overleggen aan de kascontrolecommissie. Dat is wel eens anders geweest zo memoreerde Ton; in 1997 was er een schuld van Fl. 344,- (gulden - waar blijft de tijd) waardoor er  toen 4 dagen in gekleurd ondergoed werd gefeest! 

6) Pauze Naar boven

Tijdens de pauze zijn de nieuwe loten verkocht. (met dank aan Frans, Henk en Thea voor de productie). Deze keer is de opbrengst voor nieuwe stiften voor het opvangcentrum. Er zijn nog loten te koop. Zoals ieder jaar vallen de prijzen op de zondagavond.

7) Ingekomen stukken:

7-a) Door Corrie, Bierviltjes met opdruk en sponsor:

Door toedoen van Café De Draaideur hebben we in hun een nieuwe sponsor gevonden. Bij deze willen we Alfred danken voor de inzet. De werkgroep “logistiek” zal de bestelling bij de drukkerij plaatsen. Corrie zal de printing verzorgen en Henk de distributie in het dorp.

7-b) Door Henk, De leus van 2011

Na lang touwtrekken met Alfred is het bestuur er uit. Alfred zijn wens wordt deels overgenomen door het logo van het café te gebruiken en onze eigen tekst er op te zetten. Henk zal Alfred tijdig voorzien van de viltjes maar ook van sjaals en ballonnen met ons eigen logo.

 

7-c) Door Ton, Wie rijdt de bus.

De werkgroep “vervoer” (Ton, Thea en Cor) kwamen met het idee om op maandag naar Boeracker af te reizen met een bus van de Firma Willy de Kruyff Touringcars. We zouden dan om 14.00 uur instappen waarna we om 15.00 uur daar zijn. Om 23.11 reizen we dan weer terug naar Lampegat.

Iedereen dient zich van te voren op te geven via de website. We gaan dit jaar dus niet naar de dierentuin. Hoeft de oom van Ton ook geen nootjes en bananen te bestellen.

7-d) Door Richard, De nieuwe website.

Nog even en de nieuwe website www.bellekes.nl is in de lucht. Als hij draait, dan hoor je dat. Ideeën zijn welkom evenals foto’s van de afgelopen 5 jaar. De foto’s van de lampionnenoptocht komen er ook op te staan. Richard beheert de site. Vragen en opmerkingen aan hem.

7-e) Door Harrie, Gebruik van de ton, afschaffen of doorgaan – STEMMING.

Al jaren zijn we met z’n alle het gezeul zat om telkens van café naar café die ton mee te zeulen. Toch hebben we dat de laatste 19 jaar met veel lol, vallen opstaan gedaan. Met dank aan Harrie die hem de laatste jaren gerepareerd heeft en hem voorzien heeft van een nieuw verfje. We hebben allemaal zo onze gevoelens bij dat ding. Wie heeft er nou niet op gestaan? En wie is er nou niet een keer afgesodemieterd!

Stemming: voor afschaffing: 23              Tegen afschaffing: 17                  Onthoudingen: 1

Note: De ton wordt bewaard bij Harrie en gaat ieder lustrumjaar mee.

7-f) Door Ank, Logeren en vervoer

We vinden het jammer dat we dit jaar niet bij Ank en Herman kunnen overnachten. We vinden wel op tijd ander onderdak. s’ Nachts wel de handen in de mouwen steken want het wordt een zeer koude karnaval zo voorspelde Herman mij in de pauze.

7-g) Door Cor, De nieuwe pakken.

Cor zal navraag doen bij www.karnevalswierts.com om te kijken naar de flower-powerpakken. Volgens hem kunnen we die gratis krijgen. Er kan nog steeds worden gestemd op een van de nieuwe pakken van dit jaar. Ga naar de website en breng je stem uit. Het idee van het aai-kaai-da pak sloeg in als een bom. Het idee was leuk maar veel te bewerkelijk. Jasper uit de bocht! Die zetten we wel weer in elkaar!

 

7-h) Door mij, Plaat van het jaar 2011.

Bijna is het zover en onze plaat is weer gekozen. Op de website kun je weer je keuze invullen.

8) Rondvraag

…plop, plop….. plop-plop… geen vragen dus.

9) Volgende vergadering.

vrijdagavond 11 februari 2011, plaats n.o.t. (iets met wikken?

10) De voorzitter sluit de vergadering. Iedereen hartelijk dank. (voortaan de stoelen svp terug in het hok)

 

11) Buiten de vergadering ingebracht: EXTRA OPROEP:

 

SVP LOTEN BESTELLEN EN NOG VEEL MEER LOTEN VERKOPEN! SPEK DE KAS VOOR ONS GOEDE DOEL.

 

GEEF JE OP BIJ ANNELIES. (Frans denk je aan de prijzen!)

 

Reacties aan: bestuur@bellekes.nl t.a.v. Thea.

 

Naar boven

Meer contact...facebooklogo

Ook onze vereniging wil mee met de tijd. Meld je aan op FaceBook.

Naar boven

JA, ik wil!

Wil je op de hoogte blijven van "De Bellekes", vul dan hier je gegevens in. Overgens kost het je niets en krijg je er een hoop vrienden bij... hopen we!
 
Laatste nieuws (wat er zoal is bijgewerkt op de site door Richard)

16 januari 2011: eindelijk na zoveel jaren is de video online gezet. Zie wergroepen/ foto's / filmpje 1986?

23 januari 2011: info pagina bijgewerkt.

26 januari